Träna hund

Underlätta eran träning genom att använda en klicker eller omvänt lockande, få din hund att sluta dra i kopplet och låt hunden använda hjärna och nos i Nose Work och mer än så hittar ni här under.

Detta är lite av det jag använder mig av när jag tränar hundarna. Sugrör till Noseworken i ett behållarsök. En targetsticka, klicker, balanskudde, balansboll, ringar på pinne, koner, nosework set.

Nose Work

Vad är nosework?

I nosework får hunden använda ett av sina främsta sinnen, luktsinnet. Det går ut på att hunden får leta efter specifika dofter (1.eucalyptus, 2.lagerblad, 3.lavendel) i olika miljöer. Doften kan placeras lite var som helst bara man anpassar höjd och svårighetsgrad efter hunden. Man kan även variera med enkla och svåra doftställen. När man jobbar med nosework är det viktigt att jobba svårt och lätt även jobba på tidsintervaller. Man avslutar alltid med det som hunden tycker är lättast eller när hunden har det som roligast.

Hur gör man?

Man lägger 1 droppe av oljan på antingen en liten bomullstuss eller tops eller en möbeltass. På vad som helst egentligen som kan suga åt sig doften.

De olika nivåerna/stegen

Smeller: Man doftar in hunden på första doften som då är eucalyptus genom att låta hunden dofta och ge godis, dofta ge godis. Man håller helt enkelt bara på så tills man känner för att testa hunden på ett enklare sök, vilket leder oss till nästa steg.

Enklare sök: När man ska göra ett enklare sök kan man låta hunden dofta lite först och sedan kan hunden få se vart man gömmer doften och skicka på den ganska nära gömman. Fattar inte hunden vad den ska göra så kan du hjälpa den genom att ta en godis och leda nosen fram till doften och sedan ge massor av beröm och godis när den är framme vid doften och luktat. Hunden ska alltså tänka att doften är godis.

Vid sidan om detta som är jättebra att jobba med är omvänt lockande, klicker, nos target, markeringar och urvalsbanan.

Omvänt lockande: Man jobbar med händerna i omvänt lockande. Stängd hand betyder nej, du gör fel. Öppen hand betyder ja, duktig/du gör rätt. När man börjar träna in hunden på detta jobbar man med godis men när hunden kan det så kan man köra utan godis för då koncentrerar sig hunden bara på dina tecken.


Nos target: I nos target jobbar man med något slags material som en post it lapp, en kartongbit eller varför inte ett lock? Bara något som hunden kan trycka sin näsa mot. I början använde jag mig av min hand och sedan gick jag vidare till en post it lapp. Det bästa när man använder sig av en post it lapp är att man kan sätta lappen på till exempel en skåpslucka eller liknande, poängen är att hunden ska söka sig till lappen och förknippa lappen med doften och doften med godis. På detta sättet övar man även markeringar. Vill man så kan man lägga en droppe av doften på lappen och göra det lite enklare för hunden.

Markeringar: När man ska lära hunden att markera när den hittat doften är det jättebra att hunden kan både nos target och omvänt lockande för att göra det enklare för både hunden och mig. Kan hunden detta är det enklare för oss att förstå varandra och att samarbeta.

Hur gör man?

Man låter bara hunden leta efter doften eller ett enklare alternativ är att göra som när man doftade in hunden och bara låta hunden hålla nosen längre på doften. Man varierar även lätt och svårt, kort tid och lång tid och avslutar alltid med det enkla. Belöna alltid hunden när den gör det du vill. Annars gör om och gör rätt.

Urvalsbana: Urvalsbanan ser ut som en lång planka med 6 stycken burkar i rad varav en har doften i sig. Doften börjar med att ligga i burk 1 när hunden hittat den så flyttar man doften till burk 2 och sedan tillbaka till första burken och sen till burk 3 och tillbaka osvosv. Man avslutar alltid med att ha doften i första burken. Detta går ut på att hunden lär sig doften.

Olika sök

Hur kan jag variera mig?

Behållarsök: Man slänger ut vad som helst egentligen på golvet till exempel toarullar, skor eller kartonger med doften liggande i en av grejerna. Eller varför inte 2 beroende på hur duktig hunden är. Bara man håller reda på vilka som har doft och vilka som inte har. Hunden får helt enkelt leta efter doften/dofterna så snabbt som möjligt utan att sparka eller bita på materialet.

Inomhussök: Man gömmer doften i en inomhusmiljö till exempel ett vardagsrum eller kök.

Utomhussök: Man jobbar i utomhusmiljöer, kanske längs med en husvägg eller i trädgården. Man ramar in platsen på 3×3 meter med någonting för att avgränsa för hunden och en själv att det är inom det området gömman ligger.

Fordonsök: Doften sitter på utsidan av något slags fordon. En bil, lastbil, traktor osv. hunden får inte gå under eller in i fordonet och även inte röra det med tassarna. Man placerar doften i en höjd som hunden klarar av.

Utmaningar

Hur kan jag göra det svårare?

Man kan tänka ut efter hunden och på vad den kan och vilka problem hunden har inom nosework. Vad är det hunden behöver träna på? Man anpassar sig efter hunden helt enkelt.

Gör man till exempel ett kartongsök och hunden vill använda tassar så ska man träna på att få bort det och då är det ett svårt sök för din hund.

Tävling

Innan man får börja tävla så måste man göra ett doftprov för att se så att hunden är kvalificerad för att tävla. Doftprovet går ut på att det ligger 12 kartonger i rad varav en kartong har doften i sig. Hittar hunden den får den tävla.

För att gå vidare till nästa doft som är lagerblad måste man klara 3 felfria tävlingar och ha klarat de 4 olika söken som är behållarsök, inomhussök, utomhussök och fordonssök.

Klicker

Klicker används för att förstärka ett beteende när man uppfostrar och/eller lär in. Gå fot eller lära hunden att gå lös utan att springa flera meter framför dig eller bara några roliga trix och konster till exempel. 

Klicker är en positiv förstärkning. Hunden ska koppla klicket med belöning och det gör man genom att klicka in hunden. Träna först in klickerljudet, klick = godis, klick = godis vid ca 10 - 15 tillfällen med ett EXTRA gott godis. När man sedan klickar in hunden börjar man med något din hund redan kan och känner sig säker på, till exempel ett enkelt sitt. När hunden satt sig så direkt klickar du och ger belöning, och gör det om och om igen. På så sätt fattar hunden att när den hör klickljudet får den godis eller annan belöning. Utmana gärna hunden med något den inte kan fullt ut efter ett tag och när du känner att hunden lärt sig klickerljudet börjar du med det du vill träna in eller lära din hund genom att ta det steg för steg. Vi säger att du ska lära din hund att snurra runt med alla 4 tassarna på golvet åt höger, så lockar du med en godis åt höger och när hunden vrider huvudet åt höger så klickar du direkt och belönar. Gör samma sak igen fast låt hunden vrida lite till och klicka och belöna osv tills hunden snurrat ett helt varv. Vill man så kan man börja med klicker på hunden på detta sättet istället för att gå igenom ett trix som din hund redan kan och bara klicka in hunden och sedan testa dig fram. Det tar inte lång tid för hunden att förstå klickern och när väl hunden förstår så kommer detta vara din och hundens bästa vän.

Tänk på att du klickar i precis rätt tillfälle annars finns det chans att hunden lär in helt fel saker och det kan ta lång tid att fixa.


Omvänt lockande

Man jobbar med händerna i omvänt lockande. Stängd hand betyder nej, du gör fel. Öppen hand betyder ja, duktig/du gör rätt. När man börjar träna in hunden på detta jobbar man med godis men när hunden kan det så kan man köra utan godis för då koncentrerar sig hunden bara på dina tecken.

Koppelhantering

Varför drar hunden i kopplet?

Hunden drar för att du följer efter:

Den har lärt sig att drar den tillräckligt följer du med dit hunden vill.

Lösning: följ inte med hunden dit den drar. Stanna!

Du blir arg, irriterad, rycker i kopplet, nyper i örat, skäller och tjatar:

Hunden vill inte vara i närheten av dig och försöker att komma så långt ifrån dig som möjligt.

Lösning: sluta vara arg och irriterad så tycker hunden det är roligt att gå med dig.

Hunden är stressad

Lösning: Ta reda på orsakerna till hundens stress. Har du en bråttomhund - bli en snigelmänniska. Träna passivitet och avkoppling på promenaderna.

Hur kan jag få hunden att sluta dra?

  • Ha alltid hunden på samma sida, de flesta föredrar vänster.
  • Låt inte hunden dra sig fram till något. Till exempel en kissfläck, stolpe eller hund. Lyckas den komma fram blir den belönad för det. Istället låt hunden sätta sig ner, söka ögonkontakt och när du känner att hunden har fokus på dig så ger du hunden ett - varsågod.
  • Stanna, var tyst och vänta på att hunden kommer till dig. När hunden har ögonkontakt ge den en godis vid din vänstra sida och fortsätt att gå.
  • Vänd dig om och gå åt andra hållet utan att säga något, när hunden kommit upp vid din sida belönar du den genast och vänder igen.
  • Utan att säga något, backa från hunden. När hunden går mot dig möt upp den och belöna när ni går sida vid sida.
  • Belöna ofta och belöna i exakt rätt ögonblick annars kan hunden lära in helt fel saker istället för det du ville.
  • Om du går med ett flexikoppel som rycker lite hela tiden i hunden, använd istället ett vanligt koppel.
  • När det har pågått en längre tid blir det ett inlärt beteende att dra. Även fast du inte har lärt hunden så har hunden själv lärt sig att det är okej att dra. Det kan ta tid att träna bort men det går med stor envishet och tålamod.

Gå fot med koppel

Är det här du? När hunden sliter i kopplet tappar du både balansen och kontrollen. För att du ska kunna lära din hund olika konster måste den för det första vara nära dig och för det andra vara uppmärksam. En hund som ständigt är så långt ifrån dig som kopplet räcker och tittar åt motsatt håll kommer inte att lära sig mycket. Därför bör du återta kontrollen med denna enkla övning. Du måste visa hunden att den får större utbyte av att hålla sig nära dig och att slitande i kopplet inte ger något annat än ont i halsen. De flesta konster lärs bäst in med okopplad hund, och att få hunden att gå lugnt bredvid dig i slakt koppel är en förutsättning för det. Dessutom kommer det att bli roligt att motionera hunden, och dina armar kan återgå till normal längd!

Koppelterapi

Hur en hund går i koppel kan påverka hur den reagerar på olika situationer. Ett spänt koppel kan ge en djärv och aggressiv hund mer självförtroende därför att den känner att du är alldeles bakom den precis som flocken skulle vara. Med en sådan hund blir ofta osäker när kopplet är slakt. En nervös hund blir däremot ofta oroligare med spänt koppel, eftersom den känner spänningen och din irritation. Med ett slakt koppel blir sådana hundar säkrare.

1: När hunden drar stannar du och står stilla. Vänta på att hunden hejdar sig eller vänder sig mot dig. Klicka så fort kopplet blir slakt.

2: Gå genast framåt och möt hunden så att den åter kommer på din vänstra sida.

3: Ge hunden en godbit när den går vid din sida i slakt koppel. Upprepa övningen flera gånger, och snart håller sig hunden bredvid ditt ben i väntan på ännu en belöning.

4: När hunden har förstått idén kan du börja arbeta med den i en vid cirkel. Vare sig hunden är på vänster eller höger sida om dig bör du i det här läget alltid ha den på utsidan av cirkeln. Då är det lättare för den att åstadkomma en smidig rörelse. Gå i snabb takt tre eller fyra steg och klicka sedan om hunden fortfarande går med slakt koppel och är fokuserad på dig. Stanna och belöna hunden. Se till att hunden har uppmärksamheten på din hand innan du upprepar proceduren.

Nyckelpunkter

Låt inte kopplet hänga så lågt att du eller hunden kan snubbla på det.

Om hunden är stark, håll kopplet med båda händerna så att det kommer från hunden genom din vänstra hand, diagonalt över din kropp och in i din högerhand. Det ger dig större kontroll om hunden plötsligt skulle slita till.

Om du arbetar med hunden på utsidan av en cirkel uppmuntrar du den att iaktta dig, eftersom du faktiskt alltid vänder dig om och går bort från den.

Kroppskontroll

Balanskudde/boll

Balansarbete
De flesta hundar tycker det är roligt att använda sin kropp på ett naturligt sätt. Balansarbete stärker självkänslan, ökar koncentrationsförmågan, fungerar som stresskontroll, stärker självförtroendet och stimulerar muskler, leder och sinnen.

Att börja

Börja med att vänja hunden vid bollen/kudden genom att berömma och belöna hunden så fort den visar minsta lilla intresse för den. När hunden fått ett intresse för bollen sätter du dig på golvet med bollen mellan benen och börjar med att lägga upp hundens ena tass på bollen och ge godis direkt när hunden nuddar bollen med tassen. Du fortsätter massa gånger tills hunden håller kvar tassen en längre stund eller lägger upp den själv, tass på bollen, godis. När hunden är säker på det kan du försöka locka upp den med båda framtassarna på bollen/kudden. Belöna riktigt mycket när hunden gått upp med båda tassarna och gör om det tills hunden sätter upp båda tassarna själv utan att du hjälper den.

Balansboll/kudde

  • hela kroppen: ligga länge på bollen, vippas fram och tillbaka med händerna, även knuffa lätt med händerna på båda sidorna om bogen samtidigt som bollen gungar.
  • bakpartiet: stå, lyfta en framtass i taget samtidigt som bollen rör sig även sitta, stå, sitta, stå, sitta, stå.
  • smidighet: sitta, sträcka upp huvudet rakt upp, höger sida mot armbåge och sedan ner till bakbenet även på vänster sida. framtassarna ska vara helt stilla.
  • rygg och bakdel: sitta på golvet med framtassarna på bollen, resa sig och böja huvudet bakåt sedan ner till startpositionen med tassarna på bollen.
  • kroppskontroll: sätt framtassarna på bollen och gå runt hela bollen med framtassarna kvar på bollen och bakbenen på golvet alt. tvärt om.
© 2016 Aleskogens hundtips Lina Jönsson
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång